Ohjeistuksia

Onko hevosesi tulossa leikkaukseen? Lue tämä:

Kun hevosellenne on sovittuna anestesiassa tehtävä leikkaus, poistathan kengät hevoselta ennen operaatioon tuloa.

laukaanklinikka_2021_marivaronen

Väkirehuja ei anneta leikkauspäivän aamuna, tehostettu juottaminen on suotavaa. Automatkalla klinikalle tullessaan hevonen ei tarvitse matkaeväitä. Etenkin irtopalojen poistoissa on toivottavaa, että jalat on pesty kunnolla edellisenä päivänä. Koko hevonen olisi hyvä olla puhdas; kurainen hevonen likaa koko leikkaussalin.

Hevosen tulee olla terve leikkaukseen tullessa. Kuumeisen tai hengitystieoireisen hevosen nukuttaminen on riskialttiimpaa ja komplikaatiota tulee helpommin leikkauksen jälkeen. Jalkojen leikkauksissa olisi tärkeää, että iho leikkausalueella olisi mahdollisimman ehjä. Tulehtunut / ärtynyt iho voi estää leikkauksen tulehdusriskin vuoksi. Huomiothan myös, että jalkoihin laitetaan leikkauksen jälkeen kääreet ja varsat olisi hyvä totuttaa jalkojen käärimiseen jo ennen leikkausta sikäli kun mahdollista.

Tarkistathan hevosen rokotukset ennen leikkausta. Jos (tetanus)rokote ei ole voimassa, ilmoitathan siitä klinikan henkilökunnalle.

Kun hevosesi on tulossa kastraatioon, on tärkeää että molemmat kivekset ovat tunnettavissa. Mikäli on epäilys että hevosella on piilokives, ilmoitathan asiasta aikaa varatessasi, koska näissä tapauksissa täytyy huomioida vähintään 20 tunnin paasto ennen leikkausta.  Kastraatio voidaan tehdä joko avoimena, jolloin ihohaavat jätetään avoimiksi tai suljettuna, jolloin myös pintakerrokset ommellaan kiinni. Juttele leikkaavan lääkärin kanssa kumpi tapa olisi hevosellenne parempi vaihtoehto.

Leikkauksen jälkeen hevoselle tulee tavallisesti karsinalepoa. Tämä pitäisi pystyä toteuttamaan puhtaissa ja kuivissa olosuhteissa. Toipilasaikana on hyvä muutenkin tarjota hevoselle nestepitoista, helposti sulavaa ruokaa ja keventää väkirehujen määrää.

Huom. Leikkauksessa käytettyjen lääkeaineiden vuoksi hevosellesi tulee 6kk:n teurasvaroaika!

 

Onko hevosesi tulossa hiekanpoistoon? Lue tämä:

Hiekanpoistojaksot pyritään varaamaan koko viikon mittaisena. Hevosenne lähtötilanne on selvitelty röntgenkuvauksella ennakkoon ja jakson lopulla otetaan vielä kontrolli röntgenkuva tilanteesta. Hevosellenne pyritään järjestämään klinikalla olon aikana mahdollisimman normaalit puitteet ulkoiluineen. Onkin hyvä jättää hevoselle loimi ulkoilua varten tarvittaessa. Toivomme että hevosen varusteet olisivat nimellä varustettuja.

 

Onko hevosesi tulossa ontumatutkimukseen? Lue tämä:

Tulkaa paikalle hyvissä ajoin, niin että hevonen saa hengähtää ennen tutkimuksen alkamista. Varauduthan siihen, että hevosta halutaan juoksuttaa sekä suoralla, että ympyrällä. Olisi hyvä, että hevosella on mukana juoksuttaja ja tarvittaessa suitset. Jos ongelma tai oire näkyy ainoastaan ratsastettuna / ajettaessa, on klinikalla mahdollisuus myös näyttää hevonen ajettuna / ratsain. Tästä olisi hyvä mahdollisuuden mukaan ilmoittaa jo aikaa varatessa.

Jos hevosta on tutkittu samasta vaivasta jo aikaisemmin muiden eläinlääkäreiden toimesta, on etu jos tiedot edellisistä tutkimuksista on saatavilla tutkimuksen yhteydessä. Tämä voi myös säästää kuluja, kun esimerkiksi kuvantamisessa voidaan käyttää apuna jo tehtyjä tutkimuksia.

Hevonen olisi hyvä pitää mahdollisuuden mukaan liikkeessä tutkimukseen saakka. Kuitenkin jos hevonen ontuu kävellessään tai kovin selkeästi ravissa, voi hevosta pitää kävelyliikunnalla tai jopa karsinalevossa tutkimukseen saakka. Tarvittaessa voitte kysyä asiaa klinikkahenkilökunnalta etukäteen.